Dat bevestigde een woordvoerder van het gerechtshof maandagochtend. Bij een ja kijken vier rechters de komende dagen naar de levensvatbaarheid van Saab. Het bedrijf moet namelijk tijdens een reorganisatieperiode van in beginsel 3 maanden nieuwe rekeningen en de maandelijkse belastingaanslag van naar schatting 3 tot 4 miljoen euro kunnen betalen.

Oude schuldeisers en de vakbonden kunnen tijdens de reorganisatieperiode geen aanspraak maken op openstaande bedragen. Saab heeft een schuld van 150 miljoen euro bij toeleveranciers en moet nog ruim 11 miljoen euro aan lonen van augustus uitkeren aan zijn 3600 medewerkers. Volgende week verdubbelt dit bedrag met de septembersalarissen.

Faillissementsverzoeken

De rechter die de zaak leidt, bevestigde dat hij de eventuele behandeling van het reorganisatieverzoek voor het einde van deze week af wil hebben, zodat het hof de lagere rechtbank in Vänersborg niet in het vaarwater zit. Die rechtbank behandelt volgende week maandag de faillissementsverzoeken voor Saab, onder meer van de vakbonden, tenzij Saab van de rechters in Göteborg in hoger beroep groen licht krijgt voor een reorganisatie. Saabs medewerkers krijgen dan hun loon via de Zweedse staat.

Als het gerechtshof Saabs reorganisatieverzoek niet wil behandelen, kan het automerk daartegen bezwaar aantekenen. Daarmee wint Saab tijd om financieel de zaak steviger op de rit te krijgen. Zo zou Saab binnen een week een voorschot van ruim 70 miljoen euro van de beoogde Chinese partner Youngman verwachten. Dat geld zou het bedrijf ook kunnen gebruiken om bij een nee van de rechters de salarissen en een deel van de oudste schulden te betalen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl